Demenssjukdomar - läs mer.

Demenssjukdomar


Alzheimer är den vanligaste demenssjukdomen som ca 60-70 % av alla demenssjuka har.
Denna sjukdomen beror på att nerverna i hjärnan försvinner och det är mestadels där vårat minne sitter som nerverna försvinner. Varför nerverna försvinner vet man inte än men man talar för att beta-amyloid och proteinet tau är inblandade i det hela. Och det är risk för alzheimers vid tex hög ålder och det kan även vara ärftligt att få sjukdomen. Sedan kan återkommande skallskador även vara en risk för att få sjukdomen.
Symtomen för sjukdomen kan vara att man inte minns saker som hänt nydligen, det kan även vara svårt för personen att tala och skriva samt att man kan få sämre lokalsinne. Man kan även få svårt att röra sig ordentligt och man kan bli öm och få svårt att konsentrera sig.
I början av sjukdomen så vet oftast personen med sig att den börjar att få en demenssjukdom och kan ha väldigt svårt för att verkligen förstå att man är sjuk och därför så vill personen ofta dölja sitt problem. Och vardagen blit allt svårare för den sjuke och orolighet, ångerst och nedstämdhet kan inträffa.
Igenom att mäta ryggmärgsvätska så kan man idag ge personen en diagnos i tid, och snart ska man även kunna bromsa sjukdomsförloppet med nya läkemedel. Sjukdomen går tyvärr inte att bota men man kan lindra symtomen med mediciner och för personer men sjukdomen så är det viktigt att dom lever med fasta rutiner för att deras vardag ska bli så bra som möjligt.
Det finns olika demens sjukdomar så vi kan drabbas utav. Alzheimers är den vanligaste sedan så finns det Vaskulär demens och frontotemporal demens som också är vanliga att få. Demens kan man få igenom bla. alkoholmissbruk och b12 brist.
Varje år är det ca 25 tusen som drabbas utav en demenssjukdom och i sverige är det ca 120 tusen som har en demenssjukdom, dom flesta är äldre personer. Efter 65årsålderna så ökar risken att få demenssjukdomar.

 

Jag själv tycker att det är otroligt viktigt för allmänheten att veta vad demens är förnågot då så många utav våra äldre har en demenssjukdom och då kan man veta bättre hur man kan hjälpa dom om man vet mer utav sjukdomen. Så jag tycker ni ska gå in HÄR och läsa mer om demenssjukdomarna.

Jag är själv undersköterska och arbetar med denna sjukdomen en heldel. 

 

 

 

Sponsrat inlägg.


Kommenterar gör du här!

Tell me here:

Ditt fina namn:
Om du vill bli ihågkommen?

Mail: (Blir våran hemlighet)

URL/Din blogg?:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0